Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Η ομιλία του Αγνώστου


Στις 4 Ιουλίου του 1776, στην Φιλαδέλφεια της Αμερικής συνεδρίασαν οι 56 Αμερικανοί αντιπρόσωποι, που προετοίμασαν την Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αμερικής. Αφού έγιναν οι συζητήσεις για ημέρες, ετοιμάστηκε το έγγραφο. Κανείς όμως δεν προχωρούσε στην υπογραφή του. Γνώριζαν όλοι, ότι υπογράφοντας το, θα ήταν ένοχοι εσχάτης προδοσίας κατά του Βρετανικού Στέμματος. Η ποινή ήταν απαγχονισμός μέχρι αναισθησίας και στη συνέχεια κατάτμηση του σώματος σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία θα επιδεικνύονταν δημόσια για παραδειγματισμό.
Εκεί που όλοι ήταν άβουλοι και παγωμένοι, εμφανίστηκε ένας άγνωστος άντρας που έκανε μια καταλυτική ομιλία. Ένας ψηλός, αδύνατος άνδρας, με μαύρο πανωφόρι, και φλογερά μαύρα μάτια. Εξαφανίστηκε αμέσως μετά, και κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν τον γνώριζε. Σώθηκε όμως η ομιλία του, που έμεινε στην ιστορία ως η ομιλία του Αγνώστου. Ακολουθεί μέρος της:

Μπορούν να βάλουν όλους τους λαιμούς μας στην αγχόνη. Μπορούν να μετατρέψουν κάθε βράχο σε ένα ικρίωμα, κάθε δέντρο σε μία κρεμάλα, κάθε σπίτι σε έναν τάφο, αλλά οι λέξεις σε αυτή την Διακήρυξη δεν θα πεθάνουν.

Ο Άγγλος Βασιλιάς ευκολότερα μπορεί να σβήσει τα άστρα του Θεού από τον ουρανό, παρά να σβήσει τις λέξεις που είναι γραμμένες σε αυτήν την Διακήρυξη. Τα έργα του Θεού μπορεί να χαθούν-Αυτά τα λόγια που είναι γραμμένα, ποτέ!

Αυτά τα λόγια θα συνεχίσουν να μιλάνε στον κόσμο, όταν τα κόκκαλά μας θα έχουν γίνει σκόνη. Στον σκλάβο του ορυχείου θα πούνε -ελπίδα- στον εργαζόμενο στο εργαστήρι-ελευθερία-και στον δειλό βασιλιά αυτά τα λόγια θα μιλήσουν, αλλά όχι με κολακεία. Όχι, όχι! Θα μιλήσουν σαν τις φλεγόμενες συλλαβές στον τοίχο του  Βαλτάσαρ:

Οι μέρες της υπερηφάνειας και της δόξα σου είναι μετρημένες!

Οι ημέρες της κρίσης και της επανάστασης πλησιάζουν!

Ναι, αυτή η Διακύρηξη θα μιλήσει στους βασιλείς σε μια γλώσσα τρομερή σαν τη ρομφαία του Αρχάγγελου. «Έχετε καταπατήσει την ανθρωπότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιτέλους η φωνή του ανθρώπου έφτασε στο αυτί του Θεού, και προκάλεσε την κρίση του εδώ κάτω. Έχετε ανεβεί στους θρόνους χάρη σε θάλασσες αίματος- έχετε εξουσία καθόμενοι στον λαιμό εκατομμυρίων-έχετε μετατρέψει τον ιδρώτα και το αίμα του φτωχού σε βασιλικά ενδύματα, σε χρυσές κορώνες. Τώρα Βασιλείς- τώρα αιματοβαμμένοι δήμιοι του κόσμου-ήρθε για εσάς η οργή του ανθρώπου και οι κεραυνοί του Θεού!»

Κοιτάξτε! Πώς η φωτιά στα ανάκτορα σας φωτίζει τον ουρανό τα μεσάνυχτα!

Αυτό είναι το μήνυμα της Διακύρηξης στους ανθρώπους, και στους βασιλιάδες του κόσμου! Και θα πάμε πίσω τώρα; Και θα πισωγυρίσουμε τώρα που τα πόδια μας πάτησαν το κατώφλι της Ελευθερίας; Θα μείνουμε αδρανείς, όταν οι γυναίκες και τα παιδιά μας έχουν σφαχτεί;

Θα λιγοψυχίσουμε τώρα, καθώς οι νεκροί μας από τα πεδία μαχών μας καλέσουν ή να υπογράψουμε την Διακύρηξη ή να μείνουμε καταραμένοι για πάντα;

Μην αμφιβάλλετε! Είναι αλήθεια, οι καρδιές σας το γνωρίζουν, ο ίδιος ο Θεός το διακηρύττει. -Η Γη μας είναι ιδιοκτησία ενός ελεύθερου λαού, και μόνο αυτού.
​​[Διακοπή: 17 δευτερόλεπτα χειροκρότημα]

Πατέρα! Ο παλιός κόσμος έχει βαφτιστεί στο αίμα! Πατέρα, αίμα εκατομμυρίων, που σφάζονται στον πόλεμο, στις διώξεις, στην καταπίεση! Πατέρα, με μία ματιά της Αιώνιας μάτιας Σου, κοίτα πέρα στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική, και δες το τρομερό θέαμα, ο άνθρωπος να πατιέται κάτω από τα πόδια του δυνάστη. Η Δολοφονία και η Δεισιδαιμονία περπατώντας χέρι με χέρι πάνω από τους τάφους των θυμάτων τους, και ούτε μία μία φωνή να ψιθυρίζει, " Ελπίδα στον άνθρωπο! "

Στέκεται εκεί ο Άγγελος και τρέμουν τα χέρια του με την ενοχή του ανθρώπου.  Αλλά άκου! Η φωνή του Θεού μιλά από ένα φοβερό σύννεφο: Γενηθήτω φως και πάλι. Ας υπάρξει ένας Νέος Κόσμος. Πείτε στους ανθρώπους μου –τους φτωχούς-τα εκατομμύρια των καταπονημένων, να βγουν έξω από το Παλαιό Κόσμο. Πες τους να ξεφύγουν από το λάθος, την καταπίεση και το αίμα-πες τους να πάνε έξω από αυτόν τον γερασμένο κόσμο και να να χτίσουν τον Ναό μου στο Νέο Κόσμο!

​​[Διακοπή: 11 δευτερόλεπτα χειροκρότημα]

Σας ικετεύω υπογράψτε τη Διακύρηξη, στο όνομα του Θεού, του Σωτήρα, στο όνομα των εκατομμυρίων που περιμένουν από εσάς, που προσδοκούν από εσάς να τους πουν: «Είστε ελεύθεροι!»

Ακολουθεί χειροκρότημα και υπογράφεται η Διακύρηξη από όλους τους Αντιπροσώπους

Πηγή: Washington and His Generals: or, Legends of the Revolution by George Lippard, published in 1847.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου