Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Η αληθινή ιστορία του Μάγου του ΟζΟ Υπέροχος Μάγος του Οζ (The wonderful Wizard of Oz) είναι μία αλληγορία πάνω στην ελευθερία μας από το χρήμα. Σε αυτή την εποχή που επιτέλους θα ζήσουμε την αλλαγή φρουράς σε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα που μας σκλάβωνε χειρότερα από οποιοδήποτε καρκίνωμα, ας δούμε πως αντιλαμβανόταν τα πράγματα ο συγγραφέας της ιστορίας ο Frank Baum, στην Αμερική του 1890.

Τότε, υπήρχε επίσης περίοδος οικονομικής κρίσης. Πολλές επιχειρήσεις είχαν πτωχεύσει, αγρότες πουλούσαν τα κτήματά τους που είχαν υποθηκευτεί στις τράπεζες, βιοτεχνίες έκλειναν και υπήρχε παντού ανεργία. Τα χωράφια έδιναν όμως παραγωγή, οι επιχειρήσεις ήταν ικανότατες για παραγωγή αγαθών και οι άνθρωποι θέλαν τα παραπάνω γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, αλλά δεν είχαν χρήματα να τα αγοράσουν. Σε αυτό το dejavu της Ιστορίας, οι ιδιωτικές τράπεζες της Ανατολικής και Δυτικής ακτής δημιουργούσαν το χρήμα, το κυκλοφορούσαν (πάντα με τόκο φυσικά) και τελικά το απαιτούσαν πίσω ως μέσον για να ληστέψουνε τις περιουσίες των καημένων ανθρώπων.

Ο Baum ήθελε το χρήμα να δημιουργείται από τους ανθρώπους, και να έχει αντίκρυσμα σε ασήμι, ένα μέταλλο που υπήρχε σε αφθονία στην Αμερική. Από τότε το χρήμα των ιδιωτικών τραπεζών δεν είχε κανένα αντίκρυσμα, όπως και το σημερινό. Και από τότε η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν το γνώριζε όπως και σήμερα. Έτσι η ιστορία του μάγου του Οζ ξεκινάει με έναν κυκλώνα: Μία εκλογική νίκη των ανθρώπων που ήταν αποφασισμένοι να αλλάξουν τη δομή του χρήματος.

Η Dorothy (Το δώρο του Θεού) που παρομοιάζει τους απλούς ανθρώπους, σκοτώνει την κακιά μάγισσα της Ανατολής (τους τραπεζίτες της Ανατολικής ακτής) και απελευθερώνει τους φτωχούς ανθρώπους της Ανατολής, αλλά απομένει ζωντανή η κακιά μάγισσα της Δύσης (οι τραπεζίτες της Δύσης) που είναι πιο δυνατοί. Η καλή μάγισσα του Βορρά, που αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα των Βόρειων πολιτειών, λέει στην Dorothy να αναζητήσει τον μάγο του Οζ (το οζ προέρχεται από την ουγκιά (ounce) που μετριούνται τα πολύτιμα μέταλλα). Της δίνει επίσης ένα ζευγάρι ασημένια παντοφλάκια (στο φιλμ έγιναν ρουμπινένια). Μόνο αυτά θα την κρατήσουν ασφαλή στο δρόμο το στρωμένο με κίτρινα τούβλα (υπονοώντας τον κανόνα του χρυσού) που οδηγεί στην σμαραγδένια πόλη (την πρωτεύουσα την ΗΠΑ την Ουάσιγκτον).

Στο δρόμο της η Dorothy συναντά ένα σκιάχτρο, σύμβολο των αγροτών που δεν μπορούν να καταλάβουν πως χάνουν τις φάρμες τους, αν και είναι ικανοί να θρέψουν ένα ολόκληρο έθνος. Επίσης συναντάει έναν μεταλλικό ξυλοκόπο που αντιπροσωπεύει τους εργάτες της Βιομηχανίας, σκουριασμένο που είχε μία κατάρα από την κακιά μάγισσα: Κάθε φορά που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει το τσεκούρι του, έχανε ένα κομμάτι από το σώμα του. Στην βιομηχανία που βασίζεται με δάνεια, κάθε προσπάθεια για παραγωγή και βελτίωση, οδηγεί τελικά σε συρρίκνωση της βιομηχανίας. Στην παρέα προστίθεται ένα δειλό λιοντάρι, που αντιπροσωπεύει τους πολιτικούς. Αυτοί έχουν τη δύναμη μέσα από τη Βουλή και το Σύνταγμα, να αντιμετωπίσουν την κακιά μάγισσα, τους τραπεζίτες, αλλά δεν έχουν το κουράγιο.

Η παρέα φτάνει στη σμαραγδένια πόλη, την Ουάσιγκτον, εκεί που κάποτε βγήκαν τα «greenbacks», τα πράσινα χαρτονομίσματα που εκτύπωσε το Κράτος των ΗΠΑ και όχι οι ιδιώτες τραπεζίτες. Εκεί κατοικεί ο υπέροχος και παντοδύναμος μάγος του Οζ, αλληγορία του προέδρου των ΗΠΑ, που τελικά δεν έχει από μόνος του την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο του χρήματος. Αποδείχτηκε αυτό στις δύο κυριότερες προσπάθειες Αμερικανών Προέδρων που προσπάθησαν να αλλάξουν το χρήμα παρακάμπτοντας τους ιδιώτες τραπεζίτες και δολοφονήθηκαν. Ο Αβραάμ Λίνκολν το 1865 και ο Τζον Κένεντυ το 1963.

Η καλή μάγισσα του Νότου (το εκλογικό σώμα των Νότιων πολιτειών) λέει στην Dorothy ότι τα ασημένια παντοφλάκια της (το χρήμα που δημιουργεί ο λαός και είναι βασισμένο σε μέταλλο) είναι παντοδύναμα και έτσι μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Η κακιά μάγισσα της Δύσης διαλύεται σε έναν κουβά νερό, αλληγορία της Φύσης που πάντα με τις δυνάμεις της φροντίζει να υπάρχει σοδειά και αφθονία στους ανθρώπους.

Σαν συμπέρασμα της ιστορίας που παραμένει και σήμερα επίκαιρη, και με την επιπλέον γνώση που προέκυψε σε όλους εμάς που γνωρίσαμε τα δεινά του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος που στηρίζεται απλά στην απάτη: Δεν χρειαζόμαστε πια το χρήμα που έχει αντίκρυσμα σε χρέος, και μπορεί καταλαβαίνοντας το, και επιλέγοντας, το που θέλουμε να βρεθούμε, να βοηθηθούμε από την σύγχρονη Dorothy (το δώρο του Θεού).  
Πηγή: http://www.moneyreformparty.org.uk/money/about_money/wizard_of_oz.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου