Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Φυτεύοντας βιοδυναμικάΜπήκε η Άνοιξη πια, και για όσους καλλιεργούν, ξεκινάει η εποχή του φυτέματος. Το φύτεμα, το να βοηθήσουμε ένα νέο φυτό να γεννηθεί είναι μία σημαντική στιγμή τόσο για αυτό, όσο και για εμάς που περιμένουμε μία καλή σοδειά. Μέσα από την εμπειρία μας, μαθαίνουμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, ωστόσο μπορούμε πάντα να πειραματιζόμαστε με μεθόδους και να διαπιστώνουμε την ορθότητά τους ή μη, αφού την δοκιμάσαμε. Μία μέθοδος είναι η Βιοδυναμική, όπου συγκεκριμένα εδώ, ενδιαφερόμαστε να βρούμε τις ευνοικές στιγμές προκειμένου να ασχοληθούμε τότε με τα φυτά μας.

Μία γενική παλιά λαϊκή δοξασία συσχέτιζε το φεγγάρι με τους χυμούς της Γης και τα φυτά. Όσο γεμίζει το φεγγάρι (από τη Νέα Σελήνη έως τη Πανσέληνο) θεωρούσε ότι οι χυμοί πάνε προς τα πάνω, άρα τα επίγεια φυτά αναπτύσσονται. Όσο αδειάζει το φεγγάρι (από την Πανσέληνο έως τη Νέα Σελήνη), οι χυμοί πάνε προς τα κάτω, άρα για τα επίγεια φυτά δεν είναι ευνοική στιγμή για φύτεμα, καλλιέργεια, συγκομιδή. Εδώ να διευκρινήσουμε ότι για τα υπόγεια φυτά (καρότα, πατάτες κ.α.) ισχύει το αντίθετο. Όταν οι χυμοί πάνε προς τα κάτω, όταν αδειάζει το φεγγάρι δηλαδή, για τα υπόγεια φυτά είναι καλό να γίνονται τότε οι εργασίες. Επίσης εργασίες όπως η υλοτομία, είναι καλή στιγμή να γίνονται όταν οι χυμοί είναι προς τα κάτω.

Η Βιοδυναμική τώρα, είναι μία διαφορετική θεώρηση γεωργίας. Όσον αφορά τις ευνοικές στιγμές καλλιέργειας έχει τις εξής αρχές: Στη Σελήνη δεν εξετάζουμε τις φάσεις της, αλλά τη κίνησή της. Το φεγγάρι έχει μία περίοδο κάθε μήνα που κινείται προς τη Γη, (πλησιάζει ή κατεβαίνει), και μία περίοδο που απομακρύνεται από τη Γη, (φεύγει ή ανεβαίνει). Ευνοική στιγμή είναι όταν κατεβαίνει το φεγγάρι. Ένας άλλος παράγοντας που επιδράει είναι η οριζόντια θέση του στον ουρανό. Η Σελήνη στη διάρκεια ενός μήνα, περνάει από τους 12 ζωδιακούς αστερισμούς. Κάθε ζώδιο συσχετίζεται με ένα από τα τέσσερα στοιχεία: Γη, νερό, φωτιά και αέρας.

Στη Βιοδυναμική συσχετίζεται η Γη (ζώδια Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) με το στοιχείο του φυτού που είναι πιο κοντά στη Γη, την ρίζα. Το νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες) με το φύλλο. Η φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης) με το καρπό. Ο αέρας (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) με το άνθος. Άρα όταν το φεγγάρι πλησιάζει, έχουμε ευνοϊκή περίοδο και αν η Σελήνη συμβαίνει να βρίσκεται σε ζώδιο νερού, τότε ειδικότερα έχουμε πολύ ευνοϊκή στιγμή για ένα φυτό που μας ενδιαφέρει το φύλλωμά του. Πχ μαρούλι, σπανάκι. Ανάλογα μία ημέρα Γης είναι ευνοϊκές για πατάτες, ημέρα Άνθους για λουλούδια αλλά και μπρόκολο, και ημέρα Καρπού για ντομάτες, καλαμπόκι κλπ.

Τα δεδομένα αλλάζουν όταν έχουμε εκλείψεις ή ευθυγραμίσεις πλανητών οι οποίες δεν θεωρούνται ευνοϊκές στιγμές. Τόσο που όσοι θέλουν να πειραματιστούνε με την Βιοδυναμική, συνήθως χρησιμοποιούν ένα ημερολόγιο. Η τήρησή του δεν είναι πάντα εύκολο πράγμα, γιατί ο καιρός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, ακολουθεί ένα ενδεικτικό ημερολόγιο του Μαρτίου 2013.

Ημερομηνία
Πρωί
Μεσημέρι
Απόγευμα
8
9
10
11
12
1
2
3
4
5
6
7
8
Τρίτη
19/3


A
A
A
Τετάρτη
20/3
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
Πέμπτη
21/3
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A


Παρασκευή
22/3

Σάββατο
23/3

Φ
Φ
Φ
Φ
Φ
Φ
Φ
Φ
Φ
Φ
Κ
Κ
Κυριακή
24/3
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Κ
Δευτέρα
25/3

Τρίτη
26/3
Κ
Κ
Κ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Τετάρτη
27/3
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Πέμπτη
28/3
Α
Α
Α
Α
Α
Α
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Ρ
Παρασκευή
29/3

Σάββατο
30/3

Κυριακή
31/3

Φ
Φ
Φ
Φ


Α
Άνθος
Κ
Καρπός
Ρ
Ρίζα
Φ
Φύλλο

Μη ευνοϊκή

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το http://www.ftiaxno.gr/2013/03/2013.html

5 σχόλια:

 1. Ένα ιστολόγιο με δημοσίευση του βιοδυναμικού ημερολογίου του τρέχοντος μήνα είναι το http://www.ftiaxno.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και μία διόρθωση: Ευνοική στιγμή φυτέματος είναι όταν το φεγγάρι κινείται προς τα κάτω (προς το νότιο ημισφαίριο δηλαδή) και όχι όταν πλησιάζει προς τη Γη. Από την άλλη όταν το φεγγάρι κινείται προς τα πάνω (προς το βόρειο ημισφαίριο δηλαδή) έχουμε περίοδο ευνοϊκή για συγκομιδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω, όταν διαβάζετε τους πλανήτες, πχ πότε είναι στον Ζυγό ή στον Σκορπιό η Σελήνη, παίρνετε τις πληροφορίες από το αστρονομικό πρόγραμμα stellarium ή κάποιο παρεμφερές ή από την αστρολογία; Το ρωτάω αυτό γιατί η αστρολογία δεν έχει λάβει υπόψιν της την μετάπτωση των ισημεριών και πάει με το αστρολογικό ημερολόγιο της αρχαίας εποχής, που ο Κριός ξεκίναγε στις 21/3. Πλέον όμως ξεκινάει στις 19 Απριλίου. Έβλεπα τις προάλλες και έδιναν συμβουλές στο οτι ο Άρης είναι στον Σκορπιό, κοιτάω στο stellarium και ο Άρης ήταν καθαρά στον Ζυγό! Αν πάταγα όμως την ίδια ημ/νια στο 100 π.Χ. επί Ίππαρχου τότε ο Άρης ήταν στον Σκορπιό. Διαβάζω και το ημερολόγιο της κ Μαρίας Τουν, αλλά δεν ξέρω σύμφωνα με ποιο αστρολογικό ημερολόγιο πάει, αυτό της αστρολογίας ή αυτό που υπάρχει τώρα στον ουρανό μας; Αν ξέρετε διαφωτίστε με, ευχαριστώ πολύ!
  Αρετή
  areti.georgakopoulou81@hotmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το βιοδυναμικό ημερολόγιο της Μαρίας Τουν βασίζεται σε αστρονομικά δεδομένα (όπως ακριβώς τα δείχνει το Stellarium).

   Στο ftiaxno.gr υπάρχουν τα αντίστοιχα ημερολόγια για την Ελλάδα, όπως και πρόσθετες πιο προχωρημένες διευκρινήσεις στο θέμα.

   http://www.ftiaxno.gr/2013/12/plirofories-gia-to-viodinamiko-imerologio_8.html

   Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ! Ναι, τα έχω μελετήσει στο ftiaxno.gr απλά ήθελα να εξακριβώσω αυτό.

   Διαγραφή