Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η ΚΑΡΠΟΥΖΑ





Ένα ζευγάρι ανέβαινε για καλοκαιρινές διακοπές στο Καρπενήσι, μπαϊλντισμένοι από τη ζέστη και τη ζωή στη πόλη. Η γυναίκα λέει στον άντρα: «Αγάπη μου, λέω τώρα στις διακοπές μας, για να τις χαρούμε ακόμα περισσότερο να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας: Θα βλέπουμε τα πράγματα θετικά σε ότι μας συμβαίνει, θα ανακαλύπτουμε έτσι την χαρούμενη και αισιόδοξη πλευρά της ζωής, θα βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο. Τι λες;» -«Γιατί όχι;» απάντησε ο συνήθως κατσούφης σύζυγος.

Τα συνεχή διόδια ωστόσο δοκίμαζαν τις ανοχές του οδηγού, και αφού πλήρωσε άλλο ένα σχολίασε: «Αμάν πια, μας έχουν γδάρει με τα διόδια τους και χωρίς να έχουμε δρόμο της προκοπής!» -«Αγάπη μου, τι είπαμε; Πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Χάρη σε αυτά που πληρώνουμε στα διόδια όμως θα έχουμε δρόμους και μελλοντικές υποδομές! Είδες πόσο εύκολο ήταν να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα;» Ο κατσούφης σύζυγος δεν είπε τίποτα.

Λίγο πριν τη Λαμία, υπήρχαν υπαίθριοι πάγκοι, όπου παραγωγοί πουλούσαν τα κηπευτικά τους. Η γυναίκα πήρε μια σακούλα με εξαιρετικές κατακόκκινες ντομάτες, μια σακούλα φρέσκα αυγά από αλανιάρες κότες, όπως την διαβεβαίωσε η πωλήτρια και τέλος … «Θα ήθελα και το μεγαλύτερο και καλύτερο καρπούζι που έχετε» είπε η γυναίκα. «Μα τι τα θέλουμε όλα αυτά; Υποτίθεται ότι πάμε διακοπές για να γλυτώσουμε μαγειρέματα και φασαρίες;» είπε ο άντρας. «Νάτο πάλι, γιατί αρνητικές σκέψεις; Δεν είπαμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο; Πες ότι πάνω στο Καρπενήσι δε βρίσκουμε τίποτα να μας αρέσει, να μην μπορούμε να φάμε μία ομελέτα, σαλάτα και για φρούτο μια καρπούζα;» είπε η γυναίκα θριαμβευτικά ενώ ο άντρας πλήρωνε τα κηπευτικά.

Ο άντρας είπε ότι "δεν έχουμε χώρο στο πορτ-μπαγκάζ, ας τα αφήσουμε". "Όχι" είπε η γυναίκα, "θα τα βολέψουμε στο πίσω μας κάθισμα." - "Αναλαμβάνεις να καθαρίσεις εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα;" - "Αναλαμβάνω" απάντησε η γυναίκα. Έτσι η καρπούζα τοποθετήθηκε στο πίσω κάθισμα, στο κέντρο, και στη μια της πλευρά μπήκαν οι ντομάτες και στην άλλη πλευρά τα αυγά.

Στο δρόμο σταματήσανε για βενζίνη. Βλέποντας τις τιμές ασυναίσθητα ο άντρας παραπονέθηκε: «Πω πω στα ύψη οι τιμές, μας γδάρανε αυτοί που κυβερνάνε.» -«Αγάπη μου, πάλι ξεχάστηκες» είπε η γυναίκα «δεν είπαμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο; Σύμφωνοι, οι τιμές των καυσίμων είναι στα ύψη, αλλά με τα χρήματα αυτής της φορολογίας μπορούμε και πληρώνουμε το δημόσιο χρέος και σωθήκαμε!». Ο άντρας δεν είπε τίποτα.

Ανεβαίνοντας το δρόμο φτάσανε στις πρώτες, ιδιαίτερα απότομες στροφές του Τυμφρηστού. Στις πρώτες απότομες στροφές 180 μοιρών, ακούστηκαν υπόκωφοι ήχοι από το πίσω κάθισμα. Η καρπούζα υπακούοντας στους νόμους της αδράνειας είχε μετακινηθεί προξενώντας χαλασμό στο πίσω κάθισμα, στις ντομάτες και τα αυγά. Ο άντρας είδε από το καθρέπτη τη καταστροφή, θυμούμενος όμως ότι πρέπει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, είπε στη γυναίκα του: «Αγάπη μου, η καρπούζα έκανε μια βόλτα στο πίσω κάθισμα μας, αλλά αυτή είναι μια χαρά!»    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου