Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Η Κοινωνική Οικονομία

«Άγγελε, βλέπω μία παγκόσμια ανάγκη να αλλάξουμε το οικονομικό μας σύστημα, το καταλαβαίνουμε όλοι οι άνθρωποι ότι κάτι πρέπει να γίνει με αυτό, αλλά από την άλλη μήπως έτσι οδηγηθούμε στο χάος, γιατί τώρα υπάρχουν οι λίγοι που έχουν το χρήμα, και έτσι υπάρχει μία τάξη.»  
-«Φίλε μου Αιμίλιε, θα έλεγα ότι η αλλαγή του οικονομικού σας συστήματος θα είναι μόνο μία από τις θαυμάσιες αλλαγές που σας συμβαίνουν. Ήδη από τη διαπίστωσή σας ότι το οικονομικό σας σύστημα παραπαίει, είναι σε εξέλιξη η αλλαγή του, γιατί η αλλαγή στάσης και σκέψης του κάθε ανθρώπου είναι η εσωτερική αιτία για τις αλλαγές που θα βλέπετε να συμβαίνουν έξω από εσάς. Θα βλέπετε να αλλάζει το πολιτικό σας σύστημα, η παραγωγή και χρήση ενέργειας, αποκτάτε μία πιο ευαίσθητη στάση με τη Φύση.
Τώρα όσον αφορά το χρήμα και το φόβο σου, ότι αλλάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση του οικονομικού συστήματος θα οδηγηθούμε στο χάος και στην αναρχία, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω για το αντίθετο. Το χάος και η αναρχία που βιώνετε είναι ακριβώς αποτέλεσμα της άδικης οικονομίας που υπάρχει! Σκέψου πόση φτώχεια, πείνα, πόλεμοι υπάρχουν ήδη στη Γη. Σκέψου ότι ο άνθρωπος ξεκινάει σαν ένα ήδη ευτυχές, δημιουργικό πλάσμα του Θεού και καταλήγει να θεωρεί φυσιολογικό να κάνει κάθε αδικία, παλιανθρωπιά και εξευτελισμό, προκειμένου αυτός να έχει περισσότερο χρήμα από τους άλλους.»
-«Μα η οικονομία μας δεν είναι άδικη, Άγγελε. Ξέρουμε ότι αν δεν δουλέψουμε δεν θα φάμε. Είναι λογικό να υπάρχει αυτό.»
-«Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω Αιμίλιε. Στο δικό μου κόσμο, η αφθονία πάντα υπάρχει. Στο δικό μου κόσμο τα πουλιά του αγρού δεν χρειάζεται ούτε να σπέρνουν, ούτε να θερίζουν, για αυτά φροντίζει ο Ουρανός. Ο δικός μου κόσμος αυτοδίκαια, πέρα από τις ψευδαισθήσεις και τη πλάνη, είναι ο δικός σου κόσμος επίσης. Εσύ ο άνθρωπος, δεν δημιουργήθηκες για να ζεις στη φτώχεια, τη κακομοιριά, την άγνοια και το θάνατο, αλλά ως το κορυφαίο δημιούργημα του Θεού.
Ο απόλυτος πλούτος και η αθανασία αυτού που κάνει ζωντανό το σάρκινο περίβλημά σας, είναι η φυσική σας κατάσταση. Η φτώχεια και ο περιορισμός είναι μία επίκτητη, ψεύτικη κατάσταση.»
-«Πες μου λοιπόν Άγγελε, εσύ που βλέπεις το μέλλον, τι είναι αυτή η κοινωνική οικονομία, και πως θα έρθει σε εμάς;»
-«Αιμίλιε, εσύ, οι εντυπώσεις και οι δράσεις σου είναι το μέλλον. Αυτό που βλέπω σε εσένα και στη ψυχή κάθε αδικημένου ανθρώπου, είναι ο σπόρος της κοινωνικής οικονομίας, που βλασταίνει. Μιας οικονομίας που υπάρχει προς όφελος των πολιτών. Γιατί το οικονομικό σύστημα οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος το οικονομικό σύστημα. Στη κοινωνική οικονομία δεν υπάρχει πια η δουλεία, η δουλειά που λέτε εσείς, όπου κάνετε μία βαρετή, πολύωρη, ανούσια απασχόληση που δεν σας εκφράζει.
Το φυσικό της εργασίας σας είναι μία ολιγόωρη, διασκεδαστική, με εναλλαγές, δημιουργική εργασία που κάνετε σαν δίκαιη ανταπόδοση προς τους υπόλοιπους ανθρώπους, τη κοινωνία δηλαδή, όπου ο καθένας σας προσφέρει κάτι διαφορετικό. Η εκπαίδευση σας αλλάζει: Μαθαίνεις κάνοντας ή διδάσκοντας ή ζώντας. Εσείς μέχρι τώρα έχετε μία βαρετή και ανούσια εκπαίδευση που «καίει» τα παιδιά στηριζόμενη στη θεωρία, στο ακούγοντας.»
-«Σύμφωνοι, Άγγελε, χρειαζόμαστε τη Κοινωνική Οικονομία αλλά πως θα έρθει; Πως θα μπορούσε να ξεκινήσει;»
-«Ξεκινάει εύκολα, μόλις αποφασίσουν να την υιοθετήσουν αυτοί που θα κυβερνήσουν, και θα είναι καθαροί άνθρωποι. Ξεκινάει με μία απλή επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέχρι τώρα αυτό που λέτε χρήμα είναι απλά μία υπόσχεση χρέους, κάτι βρώμικο και ανήθικο, μία δήλωση υποταγής. Και η έννοια του τόκου θα είναι μία ανεπίτρεπτη πια πρακτική. Το χρήμα οφείλει να είναι απλά ένα μέσο για την ευτυχία και προκοπή των πολιτών, μία απόδειξη συμμετοχής, αλληλεγγύης και προσφοράς.
Στην επανεκκίνηση ξεκινάτε πάλι το οικονομικό σύστημα: Ακυρώνεται όλο το υπάρχον χρήμα μιας χώρας, όλα τα χρέη, δημόσια και ιδιωτικά. Το νέο χρήμα που αρχικά βγαίνει είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα μπορούσε να μοιραστεί σε δύο μέρη: Το μισό όλοι οι πολίτες, ίσα μεταξύ τους, και το υπόλοιπο ποσό η Πολιτεία. Δεν χρειάζεται πια να υπάρχει φορολογία για τους απλούς πολίτες, η φορολογία υπάρχει μόνο για να μειώνονται οι ανισότητες. Τότε θα δείτε τι υπέροχο πράγμα είναι η ελευθερία και θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι μπορούν να εξωτερικεύσουν έναν πολύ καλύτερο εαυτό τους, που κρυβόταν μέσα τους, πίσω από ένα κοντόφθαλμο, εγωιστικό συμφέρον.»
-«Άγγελε, λέγοντας πως θα συμβούν αυτά τα πράγματα, μήπως αεροβατείς;»
-«Μα ναι, φυσικά. Ο ουρανός είναι το σπίτι μου, όπως και το δικό σας…»          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου