Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Η Πίστη


«Σήμερα, θα σας κάνω επιστήμονες!» είπε με κομπασμό ο καθηγητής στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης. «Και το πρώτο βήμα για αυτό είναι να μην πιστεύετε ότι σας λένε, αλλά να αποδεικνύετε με τη λογική. Να μην ακούτε ιεροκήρυκες, αλλά επιστήμονες, χμ………, σαν εμένα! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!»


Ρωτούσε τυχαία έναν-έναν τους φοιτητές:
-          Λοιπόν, πιστεύετε στο Θεό;  - Βεβαίως, κύριε καθηγητά. 
-          Ο Θεός έφτιαξε τα πάντα;  - Βεβαίως!  
-          Είναι καλός ο Θεός; - Φυσικά. 
-          Είναι καλός ο διάβολος; -Όχι βέβαια… 
-          Ποιος δημιούργησε τον διάβολο; - ……..Ο Θεός. 

«Βλέπετε λοιπόν πως με λίγες λογικές ερωτήσεις έχουμε προφανή λογικά επιστημονικά συμπεράσματα;»

Ένας φοιτητάκος με τριμμένα ρούχα μπήκε τότε στο αμφιθέατρο. Ο καθηγητής με υπεροψία, κοίταξε αλλού, καθώς ο φοιτητάκος ανέβαινε στα ορεινά έδρανα.

Ας συνεχίσω τις ερωτήσεις:
-          Είναι καλός ο Θεός; - Φυσικά. 
-          Υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο; -Ναι
-          Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά; -Ναι
-           Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό; - ………
-          Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό; - Όχι, κύριε. 
-           Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;
-  ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι. 
-          Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου; 
-          Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου. 
-          Η πίστη, ….η πίστη! Αυτή τη λένε οι ιεροκήρυκες. Εμείς οι επιστήμονες αποδεικνύουμε! Και μόλις σας έδειξα τον τρόπο!

Από τον θρίαμβο του καθηγητή τον διέκοψε ο φοιτητάκος.
-          Μπορώ να σας κάνω ερωτήσεις με τον επιστημονικό τρόπο που μόλις μας υποδείξατε;  - Φυσικά, είπε ο καθηγητής με εμφανή αποστροφή.
-          Υπάρχει κάτι που το λένε φως; - Φυσικά!
-          Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως; –Βεβαίως παιδί μου!
-          Υπάρχει κάτι που ονομάζουμε σκοτάδι; - Μα φυσικά! 
-          Υπάρχει όμως το σκοτάδι, ή μήπως είναι η απουσία ενός άλλου παράγοντα; Γιατί όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα, και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, αλλά στη πραγματικότητα το σκοτάδι είναι απλά η απουσία του φωτός. Αν υπήρχε το σκοτάδι θα μπορούσες να το κάνεις σκοτεινότερο. –Τελοσπάντων, που θέλεις να καταλήξεις νεαρέ;
-          Θα σας αποδείξω επιστημονικά ότι η σκέψη σας είναι αντιεπιστημονική! –Ορίστε; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί; 
-          Διότι σκέφτεστε στα όρια της δυαδικότητας: Ένας καλός Θεός και το κακό, δεν είναι πράγματα αντίθετα, αλλά το κακό είναι απλά η απουσία του Θεού. Είναι το ίδιο με τη ζωή και το θάνατο. Ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της.
-          Τώρα πείτε μου, καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού; - Η φυσική θεωρία της εξέλιξης αυτό πρεσβεύει…
-           Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;    -….Εεε όχι.
-          Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκετε τη προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας ιεροκήρυκας; -Όχι βέβαια, εγώ είμαι ένας επιστήμονας, στηρίζομαι στη λογική! 
-          Τότε με τη λογική: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον
εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. Σύμφωνα λοιπόν με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει  ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε; - Είσαι ηλίθιος και αναιδής νεαρέ! Φυσικά και έχω εγκέφαλο!

-          Ναι, αυτό πιστεύετε κύριε καθηγητά.  Η πίστη λοιπόν είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού!

-          Ο καθηγητής με κακία πήρε τη πένα του, θα φρόντιζε αυτός ο αναιδής να μην πάρει ποτέ πτυχίο πολυτεχνείου. «Πως είναι το όνομά σου νεαρέ;»

-          Αϊνστάιν κύριε, Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Πηγή: Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου