Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Ο μικρός Γκάντι

Όταν ο Γκάντι μελετούσε νομικά στο Πανεπιστημίου τού Λονδίνου είχε έναν καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας, του οποίου το επίθετο ήταν Peters και ο οποίος ήταν υπερβολικά υπερόπτης.

Την πρώτη μέρα που στοιβαζόταν στις πίσω θέσεις του αμφιθεάτρου ο Γκάντι, ακούστηκε να λέει ο υπερόπτης κ. Peters: «Δυστυχώς χάλασε η εποχή μας! Σε αυτόν τον ναό του πνεύματος μπορούν να μπαίνουν πια άνθρωποι χειρότεροι από τους άλλους. Δυστυχώς μπορεί να εισέλθει και ένας καφέ αράπης!» κοιτάζοντας με νόημα τη θέση που καθόταν ο μικρός Γκάντι.

Στα χάχανα της πλειοψηφίας, ο μικρός Γκάντι, βρέθηκε σε δίλημμα: Να κάνει για άλλη μία φορά τον βλάκα σε μία προσβολή, ή να αντιδράσει. Η μοίρα του ήταν να αντιδράσει.
Ζήτησε το λόγο και είπε λοιπόν: «Κύριε καθηγητά, εφόσον είστε Χριστιανός και αφού ο Ιησούς Χριστός που πιστεύετε δεν έχει μιλήσει για ανθρώπους κατώτερους και ανθρώπους ανώτερους, εσείς που στηρίζετε αυτή σας την άποψη;»

- Δεν χρειάζομαι τη Βίβλο, για να αποδείξω κάτι πασιφανές. Εμείς οι Αγγλοσάξονες είναι φανερό ότι έχουμε κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο γιατί υπερέχουμε σε εξυπνάδα, σε πνευματική ανωτερότητα, ακόμα και σε χιούμορ!

-Μήπως έχετε κυριαρχήσει στο κόσμο γιατί απλά έχετε αιματοκυλίσει όλα τα κράτη στέλνοντας στρατό και ναυτικό;

- Ναι, αλλά είμαστε πολύ λιγότεροι, και αφού υπερέχουμε, σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι, και για εμένα εκεί που ξεκινάει η διαφορά μας είναι στο Αγγλικό πνεύμα, στην εξυπνάδα  και αβρότητα που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό.

Αποφάσισε λοιπόν, ο μικρός Γκάντι να δείξει στον υπερόπτη Άγγλο ότι και ένας Ινδός έχει πνεύμα.

Κάποια μέρα, ο Mr. Peters κατά τη διάρκεια τού μεσημεριανού γεύματός του καθόταν στο εστιατόριο τού Πανεπιστημίου όταν ο Γκάντι ήλθε, με τον δίσκο του και κάθισε δίπλα του.
Σοβαρά ενοχλημένος ο υπερόπτης καθηγητής είπε στον Γκάντι:
«Κύριε Γκάντι, δεν γνωρίζετε ότι ένα γουρούνι και ένα περιστέρι δεν κάθονται μαζί κατά τη διάρκεια τού φαγητού τους;»

και ή απάντηση τού Γκάντι ήταν…

- «Μην ενοχλείσθε κ. καθηγητά, θα πετάξω παραπέρα» και λέγοντας αυτά πήγε και κάθισε σ’ ένα άλλο τραπέζι.

Πράσινος από τα νεύρα του ο κ. Peters θέλησε να πάρει την ρεβάνς στη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά πάντα ο Γκάντι, ο οποίος ήταν πάρα πολύ μελετηρός, απαντούσε ορθότατα σε όλες τις ερωτήσεις του. Τότε ο Mr. Peters του έθεσε την παρακάτω ερώτηση:

«Κύριε Γκάντι, τι θα κάνατε αν περπατώντας στον δρόμο βρίσκατε ένα πακέτο γεμάτο σοφία και ένα άλλο γεμάτο λεφτά; Ποιο από τα δύο θα παίρνατε;»

Χωρίς να πολυσκεφθεί ο Γκάντι τού απάντησε:
«Σίγουρα το πακέτο με τα χρήματα.»

Τότε ο κ. Peters μ’ ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία τού είπε:
- «Αν ήμουν στην θέση σας θα έπαιρνα αυτό με την σοφία, δεν νομίζετε;»
και ο Γκάντι τού απάντησε με απάθεια:  «Ο καθένας παίρνει αυτό που του λείπει.»

Ο Mr. Peters ήδη υστερικός από την απάντηση τού φοιτητή του, ζήτησε να γίνει ένα πρόχειρο διαγώνισμα, πυρετωδώς, μόλις πήρε το γραπτό του Γκάντι, χωρίς καν να διαβάσει τις απαντήσεις του φοιτητή, έγραψε πάνω-πάνω με κόκκινα γράμματα: «Ηλίθιος και απαράδεκτος», το υπόγραψε και το έδωσε στον Γκάντι.

Αυτός, χωρίς να αντιδράσει καθόλου πήρε το γραπτό του, κάθησε ήρεμος στη θέση του, και άρχισε κάτι να γράφει.

- Τι γράφετε κ. Γκάντι, ρώτησε ο κ. Peters, μήπως ένα γράμμα για να σας συγχωρέσω;

- Όχι κ. Καθηγητά, μία αναφορά για τη πρυτανεία του Πανεπιστημίου για να σας διώξουν από εδώ, τώρα βλέπετε μου έχετε δώσει την απόδειξη: Ένα τέλεια απαντημένο γραπτό, που μόλις κρίνατε ηλίθιο και απαράδεκτο…

Βλέπετε, όταν κάποιος χάνει τη ψυχραιμία του πάντα κάνει λάθη…


Βασισμένο στο: www.i-diadromi.gr και http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου