Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η επιστήμη των θαυμάτων
Μετάφραση και διασκευή από μια ιστορία της Anna Zubkova

1. Στο τσίρκο του κ. Λούρι

Ο διευθυντής του τσίρκου γύριζε χαλαρά κατά μήκος της πόλης. Πριν από την πρώτη παράσταση, παρέμειναν δύο ημέρες. Θαύμαζε τις πολύχρωμες αφίσες του νέου προγράμματος του τσίρκου του, το οποίο κοσμούσε στρογγυλές πινακίδες: "Το τσίρκο του κ. Λούρι! Ακροβάτες και αναβάτες! Θηριοδαμαστές με τίγρεις και λιοντάρια! Ζογκλέρ και κλόουν!

Οι σκέψεις του, τον γεμίζουν με ικανοποίηση: «Η πόλη είναι μεγάλη, το κοινό που θα έρθει θα είναι πολύς κόσμος. Μας περιμένουν έσοδα και φήμη σε αυτή τη πόλη, είμαστε ήδη ένα από τα καλύτερα τσίρκα στην Ευρώπη!» Οι προοπτικές αυτές ανέβαζαν την υπερηφάνεια του διευθυντή, του οποίου το όνομα ήταν Ετιέν Λούρι (Etienne Lurie), και συνέχισε τη βόλτα του με καλή διάθεση.

Ένα πλήθος θεατών ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από μια πινακίδα. Ήταν ενθουσιασμένοι με το θέαμα.

Ο κ. Ετιέν περίεργος ήρθε πιο κοντά.

Μπροστά από το μικρό πλήθος, ένα μικρό ξανθό κορίτσι πέντε-έξι ετών υποκλίθηκε και συγκέντρωσε νομίσματα σε ένα μικρό καλάθι.

"Έλα, κάνε το πάλι! Δεν ήμασταν από την αρχή! "- ζήτησαν αρκετοί πρόσφατοι θεατές.

... Το κορίτσι έκανε μία αστεία υπόκλιση και τους έδωσε θεατρικά ένα φιλί στον αέρα - όπως έδειχνε στη πινακίδα του τσίρκου να κάνει η Mademoiselle (ματμαζέλ) Sisi. Και τότε η κοπέλα άρχισε να δίνει και πάλι τη μικρή της παράσταση.

Ο διευθυντής, ήθελε ήδη να προχωρήσει ... Αλλά μερικές κινήσεις της μικρής ηθοποιού τον καθήλωσαν να μείνει.

Ναι, ήταν ένα πραγματικό διαμάντι - αυτή η φυσική ευελιξία του μικρού κοριτσιού έρχεται μια φορά σε εκατό χρόνια! Η νευρικότητα εξαφανίστηκε, και μετατράπηκε σε χάρη, όταν το μικρό κορίτσι με απίστευτη επιδεξιότητα έκανε λίγες στροφές, έκανε δύο όρθιες περιστροφές χωρίς να σταματήσει και έπειτα έσκυψε σε μια χαριτωμένη γέφυρα. Ήταν σαφές ότι κανείς δεν την είχε διδάξει κάτι τέτοιο, οι κινήσεις δεν ήταν τέλειες. Αλλά, στην πραγματικότητα, για να εκτελέσει κανείς τέτοιες θέσεις, όπου στρίβει τόσο πολύ το σώμα, απαιτούνται χρόνια κατάρτισης!


Ο διευθυντής την εξέτασε για άλλη μια φορά από το κεφάλι μέχρι τα πόδια με το μάτι του επαγγελματία. Όμορφη εμφάνιση, ξανθά σγουρά μαλλιά ... Ακριβώς σαν ένας άγγελος αν πλυθεί και ντυθεί σωστά!


Είχε ήδη φανταστεί το κορίτσι να ανεβαίνει σαν ένας άγγελος σε ένα άσπρο-ροζ φόρεμα κάτω από το μεγάλο θόλο του τσίρκου.


Όταν το ακροατήριο διασκορπίστηκε, το κορίτσι κοίταζε ευχαριστημένο τις δεκαρούλες που μάζεψε. Ο κ. Ετιέν Λούρι την πλησίασε και ρώτησε:


"Ποιος σου δίδαξε να το κάνεις αυτό;"


" Από μόνη μου. Είδα μια υπαίθρια παράσταση με ακροβάτες στην πλατεία, το πόσο χειροκροτήθηκαν και τους έδωσε το κοινό πολλά χρήματα. Έτσι κι εγώ αποφάσισα να γίνω ακροβάτισσα, να μαζέψω αρκετά χρήματα για να θεραπεύσω τη μητέρα μου. Ήταν ο μοναδικός τρόπος που σκέφτηκα για να μπορέσω να κάνω ένα θαύμα για αυτήν.».


"Είναι η μητέρα σου άρρωστη;"

... Το κορίτσι είπε λυπημένα: "Πέθανε αυτό το χειμώνα ..."

"Και με ποιον ζεις;"


«Η σπιτονοικοκυρά, στην οποία η μητέρα μου νοίκιαζε ένα δωμάτιο, μου επέτρεψε να μείνω και να ζήσω εκεί, κάτω από μία σκάλα στη κουζίνα, έτσι ώστε να μπορώ να πληρώσω το χρέος της. Η μητέρα μου ήταν άρρωστη για πολύ καιρό και δεν πληρώναμε το ενοίκιό μας ... Ωστόσο, αυτά που μαζεύω από το δρόμο δεν φτάνουν μου λέει, και μου λέει ότι θα με καταγγείλει στην αστυνομία και θα πάω φυλακή….»

 «Σου αρέσει εκεί;»
 
«Όχι κύριε, κάθε βράδυ προσεύχομαι στο Θεούλη να κάνει ένα θαύμα και να φύγω από κει, να βρω ένα σπίτι και εγώ ή έστω να με πάρει στον ύπνο μου για να συναντήσω ξανά τη μανούλα μου….»
   

"Δεν έχεις άλλους συγγενείς;"


"Όχι…"

"Θέλεις να παίξεις σε ένα πραγματικό μεγάλο τσίρκο; Αυτό; "- Ο διευθυντής έδειξε με το δάχτυλό του στην αφίσα. - "Θα έχεις ένα όμορφο λαμπερό φόρεμα! Ένα χρυσό στεφάνι στα μαλλιά σου. Και… (βλέποντας τα ξυπόλυτα πόδια του κοριτσιού), …  και παπούτσια από σατέν. "


"Θέλω ... Αλλά ποιος θα με πάρει εκεί;"


«Εγώ ο ίδιος, είμαι ο διευθυντής αυτού του τσίρκου. Θέλω να σε κάνω μια πραγματική σταρ! "


Τα μάτια του κοριτσιού εξέφρασαν έκπληξη και χαρά μαζί. Ο ίδιος ο διευθυντής εξέλαβε απευθείας αυτό ως ναι, για τη νέα του απόκτηση. Τώρα, σκέφτηκε, μένει να ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις. Εάν το κορίτσι δεν έχει συγγενείς, τότε αυτό είναι πολύ εύκολο!


"Ποιο είναι το όνομά σου;"

"Κάτια".

"Θα πρέπει να σκεφτούμε ένα πραγματικό όνομα τσίρκου για εσένα. Για παράδειγμα - μικρή Mademoiselle Kitty! "

Η Κάτια ήταν πολύ έκπληκτη που μπορεί να τη λένε Mademoiselle ...


Και ο διευθυντής πήρε την Κάτια από το χέρι και πήγε στο πλησιέστερο ζαχαροπλαστείο. Πρόσφερε στο κορίτσι κέικ και τσάι. Με αυτό την κέρδισε τελικά εξολοκλήρου δική του.

Στη συνέχεια, πήγαν στο προσωρινό της σπίτι, όπου μίλησε επαγγελματικά με την σπιτονοικοκυρά για πολύ ώρα, ενώ η Κάτια μάζευε τα φτωχικά της αντικείμενα.

Έδωσε στην σπιτονοικοκυρά λίγο λιγότερα χρήματα από ό, τι αυτή ζήτησε. Ο κ. Ετιέν δεν είχε συνηθίσει να ξοδεύει χρήματα, ικανοποιώντας την απληστία των άλλων ανθρώπων.


Όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, πήραν μία άμαξα και, φορτώνοντας όλη την περιουσία της Κάτια, που ήταν αποθηκευμένη σε μια βαλίτσα, έβαλε την Κάτια δίπλα του και ζήτησε από τον αμαξά να τον πάει στο τσίρκο του κ. Λούρι.

Αυτό που είχε συμβεί σήμερα στην μικρή Κάτια, ήταν ένα θαύμα, ένα υπέροχο όνειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου