Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Η ΓΚΡΙΖΑ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ




Εισαγωγή

Γενικά για να καταλάβουμε μία εικόνα, πρέπει να δούμε και τις δύο απόψεις της, την φωτεινή αλλά και την γκρίζα.  Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε πραγματικά την εικόνα, και βλέποντας και τις δύο όψεις διαμορφώνουμε την ιδιαίτερη προσωπική μας άποψη για την εικόνα.  Εάν υπάρχει μόνο μία άποψη, τότε μπορεί αυτή να γίνει δόγμα και ενδεχομένως να έχουμε στρέβλωση της εικόνας.


Στην περίπτωσή μας έχουμε το θέμα της αιολικής ενέργειας: Λέγεται ότι είναι μία ήπιας μορφής ενέργεια, και εφόσον δεν έχει καμία καύση, το παραγόμενο ρεύμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.  Είναι μία πράσινη ενέργεια, από ένα ανεξάντλητο αιολικό δυναμικό, και γνωρίζοντας ότι έχουμε μία περιβαλλοντική κρίση αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να την προωθήσουμε, ωστόσο στο παρόν κείμενο θα προσπαθήσουμε να δούμε τη γκρίζα της άποψη.





 












Βάση και αιχμή


Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα τεντωμένο σκοινί, δεν αποθηκεύεται, και πρέπει κάθε στιγμή η προσφερόμενη ενέργεια στο δίκτυο να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη ζήτηση, ώστε μαζί με τις απώλειες του δικτύου να έχουμε τις επιθυμητές τιμές τάσης και συχνότητας (220 V – 50 Hz)

Η ζήτηση του ρεύματος, ωστόσο δεν είναι σταθερή. Ακολουθεί τον ημερήσιο κύκλο δραστηριοτήτων του ανθρώπου.  Τις νυχτερινές ώρες  είναι χαμηλή, το πρωί ανεβαίνει, το μεσημέρι υπάρχει μία πτώση και το βράδυ έχουμε μία άνοδο  που υποχωρεί όσο περισσότερο πέφτει η νύχτα.

Παραδοσιακά υπάρχουν οι μονάδες άνθρακα (για την Ελλάδα λιγνίτης), τεράστιες μονάδες, με μεγάλους χώρους καύσης, με χιλιόμετρα σωλήνων όπου κυκλοφορεί νερό ή ατμός, πύργοι ψύξεως, βοηθητικές εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που θελήσουμε να έχουμε παραγωγή ισχύος, και ξεκινήσουμε, θα πρέπει να περάσουν 2 μέρες μέχρι να έχουμε την επιθυμητή παραγωγή ρεύματος.

Υπάρχουν οι μονάδες που δουλεύουν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Σε αυτές υπάρχει καύση και εκτόνωση των θερμών καυσαερίων. Είναι πιο γρήγορες από τις λιγνιτικές μπορεί να έχουμε παραγωγή ισχύος σε μισή ώρα.

Υπάρχουν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Σε αυτά έχουμε πολύ γρήγορα παραγωγή ισχύος, μέσα σε 2 λεπτά. Ωστόσο η διαθεσιμότητα τους εξαρτάται από το πόσο νερό έχουμε αποθηκευμένο στις λίμνες.

Παραδοσιακά συνεπώς για να αντιμετωπίσουμε τη μεταβαλλόμενη ζήτηση δούλευαν οι λιγνιτικές μονάδες ως βάση, συνεχώς. Για τις δύο αιχμές επιστρατευόντουσαν το πετρέλαιο και τα υδροηλεκτρικά. Οι ευέλικτες μονάδες.

Ο λόγος που υπάρχει το νυχτερινό ρεύμα με τη μειωμένη τιμή είναι ακριβώς λόγω του ότι μας περισσεύει ρεύμα εκείνες τις ώρες, για αυτό ο πάροχος του ρεύματος είχε μειωμένες τιμές για να ενθαρρύνει την κατανάλωση.        

Το ρεύμα που παράγεται από τα αιολικά λέγεται στοχαστικό, δηλαδή σχετίζεται με την τυχαιότητα και τις πιθανότητες, αφού παράγεται μόνο όταν φυσάει, και μάλιστα ανάλογα με την ταχύτητα του αέρα η οποία δεν είναι σταθερή.

Τα  αιολικά αν και υπάρχουν από το 1970 ήταν εκτός ηλεκτροδότησης λόγω του ότι ήταν ακριβότερα αφενός, και αφετέρου λόγω του στοχαστικού ρεύματος. Ο πάροχος ενδιαφερόταν για αιολικό ρεύμα μόνο τις ώρες της αιχμής. Τότε όμως δεν ήταν εξασφαλισμένο ότι θα φυσάει και θα υπήρχε διαθεσιμότητα αιολικού ρεύματος!  

Πριν λίγα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής, και της επείγουσας ανάγκης για μείωση αερίων ρύπων διοξειδίου άνθρακα,   τα αιολικά με νόμο απορροφούνται κατά προτεραιότητα και με εγγυημένη τιμή. Έτσι γίνονται υποχρεωτικά βάση πια της ηλεκτροδότησης.

Για να έχουμε την επιθυμητή ισχύ πια, για να καλύψουμε τη ζήτηση,  πρέπει να υπάρχουν μονάδες που να μπορούν να συνεργαστούν με τη μεταβαλλόμενη αιολική παραγωγή. Οι αργές λιγνιτικές μονάδες δεν μπορούν, τα υδροηλεκτρικά δεν φτάνουν, και έτσι αναγκαστικά απομένει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.    

Τα οποία μάλιστα, καλούνται να εργάζονται αρκετές φορές με μειωμένη απόδοση, λόγω του μεταβαλλόμενου φορτίου λειτουργίας, ή το ανοιγοκλείσιμό τους, ώστε να είναι σε θέση να συνεργάζονται με τα αιολικά.














Το νέο μοντέλο: Η περίπτωση της Κρήτης

Η Κρήτη είναι ένα μη διασυνδεμένο νησί, δεν υπάρχει δηλαδή καλώδιο που να την συνδέει με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι ένα αυτόνομο σύστημα στο οποίο υπάρχουν μικρές θερμικές μονάδες με πετρέλαιο ή μαζούτ, που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και επίσης υπάρχουν αιολικά και φωτοβολταικά.   

Εφόσον τα αιολικά και Φωτοβολταικά είναι η βάση, υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου , που ανά 5 λεπτά ελέγχει τι παράγεται στο νησί και καθορίζει τι θα κάνουν οι θερμικές μονάδες για να ακολουθούν τα αιολικά.

Παρόλα αυτά, όσο και να φυσάει, η αιολική ισχύς που μπαίνει στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης έχει όριο 30%, γιατί εάν σταματήσει να φυσάει θα είχαμε black out. Η αιολική ισχύς είναι λοιπόν πάντα συμπληρωματική.  Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν και άλλες αιολικές μονάδες στην Κρήτη, για όσο είναι μη διασυνδεδεμένο νησί.

Με έναν υπολογισμό του Δρ. Ηλεκτρολόγου-Μηχανολόγου Μηχανικού κ. Απόστολου Ευθυμιάδη, εάν απλά αλλάζαμε τις παλιές θερμικές εγκαταστάσεις με σύγχρονες, δεν θα χρειαζόμασταν αιολικά και φωτοβολταικά, θα είχαμε οικονομία καυσίμου, και όχι ανάγκη για τέτοιες επενδύσεις που κρατάνε 20-25 χρόνια.

Υπολογισμός:

Ομιλία:














Η περίπτωση του El Hierro

Στο νησί El Hierro των Κανάριων νήσων, που ανήκει στην Ισπανία, επιχειρήθηκε μία Απόδειξη ότι μπορεί να γίνει ηλεκτροδότηση 100% από ήπιες μορφές, με πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο και ξεκίνησε στα 2011 ένα έργο.

Είναι ένα νησί  χωρίς καλώδιο, ο ωκεανός είναι βαθύς και είναι άλλο κράτος στις ακτές της Αφρικής.  Έχει 10.000 κάτοικους , με αιχμή ζητούμενης ισχύος τα 11 MW, οπότε κατασκευάστηκε μία εγκατάσταση με 22 MW αιολικά και 22 MW υδροηλεκτρικά με 2 λίμνες. Όταν έχουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά, τότε οι αντλίες ανεβάζουν το νερό στην πάνω λίμνη, και χρησιμοποιούν αυτή την ενέργεια, με υδατόπτωση,  όταν δεν έχουμε ρεύμα από τα αιολικά. Είναι η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης.

Ωστόσο το 2016 συνεχίζει να στηρίζεται στο…. πετρέλαιο, αλλά με μία επένδυση που κάνει 20 φορές ακριβότερο το ρεύμα, ενδεχομένως με προσθήκη φωτοβολταικών να γινόταν, αλλά θα ήταν ακόμα ακριβότερο, τη στιγμή μάλιστα που εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταικών έχουν 20-25 έτη ζωής.

Πηγή:
















Οι αδυναμίες της θεωρίας του Θερμοκηπίου

Θεωρείται ότι η ηλιακή ακτινοβολία αλλάζει μήκος κύματος στην επιφάνεια της Γης και ακτινοβολεί προς το διάστημα. Ένα στρώμα αερίων του θερμοκηπίου, και ειδικά το διοξείδιο του άνθρακα  την παγιδεύει στην τροπόσφαιρα, οδηγώντας σε περαιτέρω θέρμανση τον πλανήτη.

Αλλά 1ο θα έπρεπε να παρατηρείται αύξηση θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 10 χλμ στην ατμόσφαιρα που πια έχοντας μετρήσεις από δορυφόρους και μετεωρολογικά μπαλόνια δεν συμβαίνει.
Και 2ο το σημαντικότερο αέριο θερμοκηπίου με τεράστια διαφορά είναι ο υδρατμός κατά ποσοστό 95%, 5% είναι όλα τα άλλα αέρια, και από το διοξείδιο του άνθρακα, μόλις το 3% είναι το ανθρωπογενές. 



















Σχέση Θερμοκρασίας και διοξειδίου του άνθρακα

Η θεωρία της κλιματικής αλλαγής στηρίζεται στο ότι διοξείδιο και θερμοκρασία πάντα πάνε μαζί στο παρελθόν του πλανήτη, και θεωρεί ότι όσο ανεβαίνει το διοξείδιο τόσο θα ανεβαίνει και η θερμοκρασία με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη, για αυτό πρέπει να δράσουμε για τη μείωση του διοξειδίου.

Παρατηρήθηκε με στοιχεία από πυρήνες πάγου της Ανταρκτικής (Indermuehle et al. GRL, vol. 27, p 735, 2000) ότι πρώτα αλλάζει η θερμοκρασία και μετά το διοξείδιο και μάλιστα μετά από κάποια χρόνια που μπορεί να είναι και αιώνες. Συνεπώς υπάρχει η ένδειξη, ότι ενδεχομένως η θερμοκρασία είναι το αίτιο και το διοξείδιο είναι το αποτέλεσμα. 

Διοξείδιο παράγει ο άνθρωπος, παράγεται σαν φυσική δραστηριότητα,  αλλά εκλύει κυρίως ο ωκεανός. Ο ωκεανός είναι μία τεράστια αποθήκη διοξειδίου. 

Η Άλλη άποψη λέει ότι η Θερμοκρασία αλλάζει το διοξείδιο, έτσι, σε αύξηση της θερμοκρασίας, ο ωκεανός θερμαίνεται πολύ αργά, λόγω της τεράστιας μάζας του. Τα υγρά όταν είναι κρύα κατακρατούνε περισσότερα αέρια, όταν ζεσταίνονται (τα υγρά) δεν μπορούν να κατακρατήσουν αέρια έτσι τα αποβάλλουν, συνεπώς όταν ο ωκεανός θερμαίνεται, αποβάλλει διοξείδιο, το διοξείδιο το παίρνουν τα φυτά, μέσα από το φυσικό κύκλο του άνθρακα, γίνεται περισσότερη σκιά, υπάρχει μεγαλύτερη φωτοσύνθεση και κατά συνέπεια πέφτει η θερμοκρασία.

Όταν πέσει η θερμοκρασία, μετά από κάποιο χρόνο, ο ωκεανός θα ψυχθεί, άρα θα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο διοξείδιο. Κατακρατώντας περισσότερο διοξείδιο, μειώνεται το διαθέσιμο διοξείδιο για τα φυτά. Έτσι αυτά αναγκαστικά μειώνουν τη φωτοσύνθεσή τους, υπάρχει λιγότερη σκιά, με συνέπεια η Γη να αρχίσει πάλι να θερμαίνεται, κ.ο.κ. ο κύκλος ξαναρχίζει. 

Το διοξείδιο είναι τροφή των φυτών γιατί με αυτό κάνουν τα φύλλα και τα κλαδιά τους και όχι ένα τοξικό στοιχείο. 

Όπως σε ένα δάσος αν αυξηθούν οι λαγοί, μετά από κάποιο χρόνο θα αυξηθούν οι αλεπούδες, όταν αυξηθούν οι αλεπούδες, θα μειωθεί ο πληθυσμός των λαγών. Χωρίς τροφή όμως πια οι αλεπούδες θα μειωθούν, και επίσης τα φυτά που τρώνε οι λαγοί θα αυξηθούν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους λαγούς πάλι να αυξηθούν, που θα οδηγήσει μετά από κάποιο χρόνο στην αύξηση των αλεπούδων κ.ο.κ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι στη Φύση, μία φυσική διεργασία έρχεται για να ακυρώνει τη προηγούμενη μεταβολή ώστε να επέλθει ισορροπία.
  
Αντίθετα στη θεωρία του θερμοκηπίου, η αύξηση του διοξειδίου θα οδηγούσε τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, με αέναο τρόπο, χωρίς ισορροπία. Θα ήταν μία μη φυσική διαδικασία αυτή.

Για τα παραπάνω, υπάρχει ένα μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, το οποίο υιοθετεί μία διαφορετική θεώρηση του φαινομένου και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στη ταινία: The Great Global Warming Swindle.  





















Η  αλλαγή του Κλίματος

Ο πλανήτης Γη κινείται στο πλανητικό σύστημα και δέχεται τις επιδράσεις του ήλιου και της κοσμικής ακτινοβολίας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ενδέχεται να είναι καθοριστικότερος παράγοντας αλλαγής του κλίματος από ότι  η μεταβολή ενός ιχνοστοιχείου όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα. (400 ppm = 0,04 %)

Το πιο διαφημισμένο φαινόμενο Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι παρά το El Niño του Ειρηνικού (η επιφανειακή αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, το οποίο συμβαίνει κάθε 5 χρόνια και είναι γνωστό από το 1600)
Οι κλιματικές αλλαγές σε ιστορικές περιόδους είναι επίσης γνωστές (από το 1900 στην εφημερίδα «Εστία») όπου αναφέρεται για παράδειγμα ότι το έτος 1.000 (εποχή που οι άνθρωποι ήταν με τόξα και βέλη) όλοι οι ποταμοί και οι πηγές της Γερμανίας ξεράθηκαν με ολέθριες συνέπειες για τους ανθρώπους.

Οι τωρινές θερμοκρασίες είναι μικρότερες από αυτές του γνωστού παρελθόντος, κατά τη θερμή περίοδο του  μεσαίωνα, στην Αγγλία καλλιεργούσαν σταφύλια, οι Βίκινγκς αποίκησαν την Γροιλανδία. Ωστόσο οι πάγοι δεν έλιωσαν και οι λευκές αρκούδες επιβίωσαν.   


Κλιματική Αλλαγή: Το κίβδηλο άλλοθι της πράσινης ανάπτυξης - Σταύρος Αλεξανδρής, Αν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρουσίαση:
Ομιλία













Σύγκριση καυσίμων

Υπάρχει μία άποψη που λέει ότι τα  παιδιά της Πτολεμαΐδας  έχουν καρκίνο, ωστόσο στατιστικά στοιχεία θανόντων από καρκίνο σε σχέση με τη κατοικία τους, δείχνει ότι η περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης είναι από τις χαμηλότερες σε ποσοστό.




Στα Πυρηνικά εργοστάσια θα πρέπει να αναφέρουμε τις ολέθριες συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος και το πρόβλημα αποκομιδής πυρηνικών αποβλήτων. Το δραστικότερο από αυτά είναι το ραδιενεργό πλουτώνιο με χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια.

Ένα μεγάλο μέρος εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου γίνεται με υδραυλική ρηγμάτωση (φράκιγκ), όπου η έγχυση τοξικών κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα μπορεί να έχει μελλοντικές δυσμενείς συνέπειες.  

Αντίθετα ένα λιγνιτικό εργοστάσιο εκπέμπει απλά διοξείδιο. Τα σύγχρονα ηλεκτροστατικά φίλτρα κατακρατούν τα σωματίδια.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι η καύση άνθρακα είναι το καλύτερο, μπορεί όμως τελικά να μην είναι χειρότερη από τα πυρηνικά και το πετρέλαιο.















Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια

Ο Καθηγητής ΕΜΠ κ. Δ. Κουτσογιάννης, σε μία παρουσίαση debate υποστηρίζει ότι το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και πιθανόν να συνεχίζει πάντα να αλλάζει.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή (International Panel for Climate Change), έχει 2.500 επιστήμονες που συμφωνούν όλοι (100%) ότι υπάρχει ολέθρια κλιματική αλλαγή που οφείλεται στο διοξείδιο, και ότι τα μοντέλα της, δείχνουν ότι χωρίς ανθρωπογενές διοξείδιο θα είχαμε σταθερή θερμοκρασία, αντίθετα με το ανθρωπογενές  διοξείδιο, έχουμε αύξηση.

1.       Αναφέρει ότι το  100% των επιστημόνων είναι ένα υπερβολικό ποσοστό, θα μπορούσε ένας μόνον να έχει δίκαιο και 99 άδικο.
2.       Με έλεγχο στα κλιματικά μοντέλα της IPCC, για πολλές πόλεις όπου υπήρχαν όλα τα κλιματικά στοιχεία, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσαν να αναπαραγάγουν το γνωστό παρελθόν, κατά συνέπεια πως μπορούν να προβλέψουν το άγνωστο μέλλον;
3.       Έκανε έλεγχο με ανεξάρτητες μετρήσεις κατά πόσο στοιχειοθετείται η «κλιματική αλλαγή»: Πόσο έχει μεταβληθεί η θερμοκρασία, εάν έχουμε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και λιώσιμο πάγων.

Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια – Δημήτριος Κουτσογιάννης – Καθηγητής ΕΜΠ
Παρουσίαση:
Ομιλία:















Γέννηση της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής

Το 1970 υπήρχε πανικός για παγκόσμια ψύξη, διότι η θερμοκρασία μειωνόταν από το 1940.   
Ο Bert Bolin, ένας Σουηδός επιστήμονας υπέδειξε δειλά την υπόθεση μήπως το ανθρωπογενές διοξείδιο υψώσει τη θερμοκρασία,  (και σωθούμε). Η θεωρία του αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Σε εκείνη τη χρονική συγκυρία συνέβησαν 2  γεγονότα:  Το πρώτο ήταν ότι η  Θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, και το δεύτερο ότι η κ. Θάτσερ ανέβηκε στην κυβέρνηση της μεγάλης Βρετανίας , είχε σοβαρό πρόβλημα με τις απεργίες των Ανθρακωρύχων που είχαν ρίξει τη προηγούμενη κυβέρνηση, επιπλέον υπήρχε η  πετρελαϊκή κρίση. Η κ Θάτσερ ήθελε να προωθήσει τα πυρηνικά, η θεωρία της «κλιματικής αλλαγής»  ήταν πάρα πολύ χρήσιμη για αυτό, διότι διοξείδιο του άνθρακα παράγει κατά κύριο λόγο η καύση του άνθρακα, κατόπιν η καύση του πετρελαίου, ενώ στα πυρηνικά όπου δεν έχουμε καύση, δεν έχουμε καθόλου εκπομπές διοξειδίου.

Έτσι, συστήθηκε μία Μετεωρολογική επιτροπή παρακολούθησης του  κλίματος,  με επιδοτήσεις, κονδύλια, προγράμματα, θέσεις, προβολή και δημοσιότητα.
Εμείς οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε ότι ο βιομηχανικός τρόπος ζωής επιβαρύνει το περιβάλλον και έτσι συστρατεύτηκαν σε αυτό το κίνημα και απλοί άνθρωποι που ήθελαν έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. 




















Τα μειονεκτήματα των αιολικών

Σήμερα πήγαμε στις ανεμογεννήτριες.  Ωστόσο, όταν δεν επιτρέπεις κάποιον να χρησιμοποιήσει το προφανές του καύσιμο (τον άνθρακα και την βιομάζα) τον φτωχοποιείς. Η τιμή του ρεύματος αυξάνει: Με Φόρους άνθρακα, Τέλη ΕΤΜΕΑΡ και επιπλέον κόστος λόγω του ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι ακριβότερο από τον λιγνίτη. 

Έτσι στήνεται ένα χρηματιστήριο τρισεκατομμυρίων, με πράσινα δάνεια, ομόλογα, επιδοτήσεις, αγορές στο οποίο ενδεχομένως κάποιοι λίγοι να τους δωθεί η ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν ενώ πολλοί απλοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να δυσκολεύονται να πληρώνουν το ρεύμα τους. 

Επιπλέον προκαλείται πανικός όταν γίνονται δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι θα πεθάνουμε σε 10 χρόνια. Οι απλοί άνθρωποι γεμίζουν με τύψεις ότι φταίνε αυτοί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ η λύση που προτείνεται, δεν είναι 100% λύση διότι αφενός μεν δεν υποκαθιστά με τη παρούσα τεχνολογία τα ορυκτά καύσιμα και αφετέρου υποβαθμίζει τα τελευταία παρθένα φυσικά οικοσυστήματα της Ελλάδας με πρόσχημα τη σωτηρία του πλανήτη. 

Προωθείται η πρακτική ότι χρειαζόμαστε «πράσινες» επενδύσεις γιατί είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, ωστόσο όταν κάποιος είναι φτωχός, θα πρέπει να έχει πρόσβαση να χρησιμοποιεί κατά προτεραιότητα το εγχώριο καύσιμο που έχει. Τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο και τους Δημότες (3% στο σύνολο) προκύπτουν ουσιαστικά από φορολόγηση των υπολοίπων ανθρώπων.  Τα έργα είναι προσωρινά, οι μόνιμες θέσεις εργασίας μηδαμινές. Η απομάκρυνση τους μετά από 20-25 χρόνια, μπορεί να είναι ασύμφορη, διότι τα παλιοσίδερα (σκραπ) είναι φτηνά, τα πτερύγια είναι συνθετικά και δεν ανακυκλώνονται. 



  








Η φυσική ανάπτυξη

Τα Άγραφα είναι όσο 10 Όλυμποι μαζί, ένα μοναδικό σχεδόν παρθένο ορεινό οικοσύστημα, ένα διαμάντι βιοποικιλότητας που μπορούν να θαυμάσουν άνθρωποι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Έγιναν Natura για τη προστασία των σπάνιων πουλιών. Υπήρξε μία Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (EOA),  εάν υπάρχουν συνέπειες για τους γύπες, την οποία υπέβαλλε η εταιρεία, όπου κατέληξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις, για την ορνιθοπανίδα, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Ωστόσο, η Ορνιθολογική Εταιρεία, καταγράφει με GPS τους γύπες τη διαδρομή τους ακριβώς στον όγκο των Αγράφων, και επιπλέον υπάρχουν θέσεις όπου κουρνιάζουν 10άδες, δίπλα ακριβώς από το αιολικό, τη θερινή περίοδο. Έτσι η παρουσία του συγκεκριμένου αιολικού ενδεχομένως να έχει τελικά σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.  

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας είναι στη διαδικασία να φτιάξει ένα δίκτυο πολυήμερων διαδρομών στα Άγραφα, ένα από αυτά είναι η Via Agrafa, θα πάρει ευρωπαϊκή πιστοποίηση,  είναι μοναδικό μέρος,  ωστόσο χρησιμοποιεί τις κορυφογραμμές και τα διάσελα, εκεί ακριβώς όμως πρόκειται να εγκατασταθούν και αιολικά.












Επίλογος

Υπάρχει κλιματική Αλλαγή, όπως υπήρχε από πάντα στον πλανήτη και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να υπάρχει. Η θεωρία της «κλιματικής αλλαγής» είναι ο θεμέλιος λίθος για τη δαιμονοποίηση του άνθρακα, μαζί με τον περιορισμό του όμως, μήπως οδηγούμαστε σε περαιτέρω ενεργειακή φτωχοποίηση των ανθρώπων;

Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν εντελώς τα ορυκτά καύσιμα, ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός. Δεν τα δαιμονοποιούμε ωστόσο,  κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και κατάλληλα πεδία εφαρμογής.

Επίσης ο άνθρωπος με την απληστία του και την υπεροψία του είναι που καταστρέφει συχνά τη Φύση για το συμφέρον, αλλά εάν στη προκειμένη περίπτωση το ανθρωπογενές διοξείδιο ΔΕΝ αλλάζει το κλίμα, μήπως θα έπρεπε να υπάρξει μία αναθεώρηση στα εθνικά ενεργειακά σχέδια και την εφαρμογή τους;

Προσβλέπουμε σε μία δημοκρατική διαδικασία ενημέρωσης, διαβούλευσης και απόφασης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου